
Är pangasiusfilé farligt att äta

Pangasiusfilé är ofta på vår middagsbord, men många undrar om pangasiusfilé farligt att äta. Vi på Fiske & Forskning har tittat på forskningen för att ge dig svar baserat på fakta, inte rädsla.
Varför pangasius har dåligt rykte
Pangasius är en vietnamesisk odlad fisk som blev populär som torskersättning på 2000-talet. den var billig och fanns överallt i butikerna. men forskning visade att odlingarna i Mekongdeltat hade miljöproblem utsläpp, antibiotika och en parasit som kallas kinesisk leverikte.
Media rapporterade om riskerna och konsumenter blev oroliga. Problemet? En parasit från Vietnam kan orsaka leversjukdomar om fisken inte är fryst eller ordentligt tillagad. Men här är det viktiga: frysning dödar parasiten helt. Den är bara farlig om du äter rå eller understeekt pangasius direkt från Vietnam (vilket nästan ingen gör, så...).
Så äter du pangasius säkert
Köp alltid fryst pangasius från importörer med certifiering. Frysningen dödar parasiter helt det är vetenskapligt bevisat. Du behöver inte oroa dig för fryst fisk från butiken.
Tillagningen är viktig också. Stek, bak eller koka på tillräckligt högt värme (minst 65 grader inuti fisken). Då dör eventuella mikroorganismer och du kan äta utan bekymmer.
Leta efter miljöcertifieringar på förpackningen när du shoppar. Pangasiusodlingarna i Vietnam har förbättrats betydligt de senaste åren. Nya regler begränsar antibiotikaanvändningen och reningen av vatten är bättre nu. Miljöproblemen minskar, även om ryktet fortfarande är dåligt hos många.
Välj pangasius från odlare med kontrollerade standarder. Det gör skillnad för både din säkerhet och miljön omkring.
Pangasiusfilé är en prisvärd och säker fisk när du vet hur du ska välja och tillaga den. Fortsätt följa Fiske & Forskning för uppdaterad information om din mat och vilka fiskar som är både säkra och hållbara för framtiden.


